sobota, 19 listopada 2011

Muffiny cytrynowe



Kiedy mam chrapkę na coś słodkiego a czasu mam dosłownie 5 minut, robię te muffiny. W przygotowaniu ich, chyba najwięcej czasu zajmuje przekładanie gotowego ciasta do papilotek i włożenie blachy do piekarnika ;) Z tego przepisu, jeśli używacie blachy na 12 muffinek, wychodzi tylko 8 pysznych ciastek J


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej (150g)
1/3 szklanki cukru (60g)
1 jajo
50 g masła rozpuszczonego
½ szklanki kefiru (110g)
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Do ozdoby:
Lukier cytrynowy, kandyzowane skórki cytryny, cukrowe posypki

Przygotowanie:
1. W jednej misce umieszczamy wszytki składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, skórkę z cytryny).
2. W drugiej wszystkie składniki mokre (masło, jajo, kefir).
3.  Wlewamy mokre składniki do miski z suchymi i mieszamy łyżką do połączenia składników.
4. Przekładamy do foremek na muffiny (do 2/3 wysokości) i pieczemy w 190’C przez 20 minut.
5. Ostudzone ozdabiamy. Smacznego!


1 komentarz: